Heb jij angst voor voedingssupplementen?

Angst voor voedingssupplementen

Laatst in mijn praktijk kreeg ik de vraag van Saskia over supplementen voor de huid. Agnes, ik weet nooit goed of ik de juiste hoeveelheden slik voor mijn gezondheid. Een vraag waar ik altijd erg enthousiast van word! Het liefst ging ik direct voor haar aan de slag.

Wij hadden tijd in gepland voor een huidbehandeling en mijn agenda liet het die dag niet toe om uitgebreid advies te geven. Welke vitamines én in welke dosering ze passen bij haar huid, haar gezondheid en haar lichamelijke klachten. We maakte een nieuwe afspraak en ik zag haar van de week.

De supplementen van ScKIN Nutrition in praktijk

In mijn praktijk werk ik al enige tijd met de voedingssupplementen van ScKIN Nutrition. Dagelijks zie ik veel huidproblemen in mijn salon, van een rode, schilfering huid, eczeem, pigment, tot aan acné, littekens en nog veel meer.

De huid is jouw grootste orgaan en spiegelt alles wat er binnen en buiten jouw lichaam gebeurt. Dat is mooi, maar soms ook lastig. Bij huidproblemen bijvoorbeeld. Naast de huidverbeteringsproducten van Prescription en CHRIS FARRELL, zet ik de huidsupplementen van ScKIN ook in, voor jouw mooiste huid!

Welke dosis voedingssupplement heb ik nodig?

Veel mensen weten niet of zij de juiste dosis aan voedingssupplementen gebruiken. Vaak doen we maar wat. Maar wat als het lichaam hogere doseringen nodig heeft? Er klachten ontstaan? En blijkt dat er hogere doseringen nodig zijn.

Of wat als er diverse soorten Vitamine C bestaan, welke kies jij dan?

voorbeeld:

Regelmatig laten mensen hun vitamine D waarde in hun bloed prikken die vervolgens veel te laag uitvalt. Welke vitamine D moet je dan gaan slikken? En welke hoeveelheid?

In de praktijk zie ik maar veel te vaak dat slikken van een vitamine D soms tot wel 10 pillen per dag moet zijn om de juiste hoeveelheid in te nemen. Iets wat je natuurlijk niet moet doen ;-) die 10 pillen. Ga opzoek naar de juiste dosering in 1 a 2 pillen, anders krijg je teveel vulstoffen binnen. 

Hoeveel je van een bepaalde stof nodig hebt, hangt af van de persoon. Start dus nooit zomaar aan voedingssupplementen, maar laat je grondig adviseren.

Hoe komt deze bezorgdheid?
Deze bezorgdheid komt uiteraard niet uit de lucht vallen. Het voedingscentrum vertelt ons dat in Nederland geen vitaminetekorten voorkomen en een teveel aan vitamines schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Uit onderzoek is gebleken dat ontzettend grote groepen (ernstige) tekorten hebben aan vitamines en mineralen. 

Een tekort aan vitamine B12 de laatste tijd ook een veel gehoord probleem (ruim een half miljoen mensen als we de reguliere ondergrens aanhouden).

Hierdoor denken wij dus dat we vooral erg voorzichtig moeten zijn met vitamines en mineralen. Maar wist je dat je veel vitamines in hoge doseringen gewoon veilig kan gebruiken. Er zijn maar enkele die je niet hoog mag doseren.

 

Orthomoleculaire doseringen en de ondergrens

Er zijn richtlijnen voor optimale bloedwaardes opgesteld. Als je bloed laat prikken en je ontvangt de uitslag, kan je zien hoeveel de waarde is van bijvoorbeeld het geprikte “actieve B12”.

De optimale bloedwaarde voor actieve B12 ligt tussen de 148-250

Orthomoleculaire richtlijnen voor optimale bloedwaarden verschillen per land. Dat maakt de ondergrens vaak lastig te beoordelen. Stel je hebt 150 actieve B12 als uitslag. Dan zit je dus goed maar wel aan de ondergrens.

Ik vergelijk het met mijn huidmetingen, deze heb je vast wel eens gehad. Meet ik een vetgehalte van 17 dan heb je een drogere huid. Bij 20 is dat goed, alhoewel je zit op het randje, een winter en je hebt een droge huid. Zorg dus voor voldoende reserves, vaak net wat hoger dan de ondergrens. Je voelt je dan zoveel beter.

Vraag eens naar mijn Vitamine B12 verhaal. Ik vertel hem je graag…

 

Hoe ontstaan tekorten aan vitamines en mineralen?
Vitaminen en mineralen worden bij een gevarieerd voedingspatroon voor het grootste gedeelte uit voedingsstoffen gehaald. 

Maar wat als je nu bijvoorbeeld veel stress hebt?

Dan gebruik je zomaar 4000mg vitamine C extra per dag, maar ook veel meer Magnesium. Krijg jij dan voldoende vitamine C en Magnesium binnen?

voorbeeld:

Het mineraal magnesium wordt met een dagelijkse inname van 400 mg geadviseerd. Maar het lukt ons vaak niet om dit voldoende binnen te krijgen, mede omdat de voedingsbodem niet meer rijk is aan magnesium en omdat we niet voldoende magnesium-rijke producten eten. Dan krijgen wij dus een tekort aan magnesium met de volgende klachten:

  • spierkramp
  • hartproblemen
  • hoge bloeddruk
  • diabetes
  • verbeteren van insulinegevoeligheid
  • fibromyalgie
  • migraine
  • stress
  • hormonale stoornissen

Wanneer je een paar weken invult wat je eet, zul je erachter komen dat het lastig is om aan de aanbevolen hoeveelheden essentiële voedingsstoffen te komen, zelfs als je gezond en gevarieerd eet.

p.s: Oja! Ik zit er lekker in! Want ik studeer orthomoleculaire voedingsleer ;-)


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.